Pomysł na dynię miałam tylko jeden – zupa.
Dania z dynią w roli głównej pojawiają się na naszych stołach przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. Kilka dni temu na Facebooku wspomniałam o dyni i „pochwaliłam” się moją zupą dyniową. Oddźwięk był zaskakujący za co bardzo dziękuję. Panie podpowiadały różne pomysły na wykorzystanie tego słonecznego warzywa. Najbardziej zaskoczyły mnie kluski z dyni i dodatek soku pomarańczowego do zupy.
W związku z tym postanowiłam pomysły na dynię zebrać w jednym miejscu. Poszukałam w internecie, popytałam i spisałam przepisy z dynią w roli głównej. Niektóre już zrealizowałam, co niżej zobaczycie, inne dopiero czekają na wykonanie. Jestem również przekonana, że każda gospodyni ma swoją wersję poniższych dań.
Zupa krem z dyni
Od zupy zaczęła się zabawa więc i tu jest numerem jeden, a gotują ją również Ela i Joanna
Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować. W trakcie gotowania dodać imbir, czosnek, kurkumę, sól i ewentualnie kostkę rosołową. Na koniec zmiksować. Większość przepisów w składzie ma również śmietanę, której ja nie dodałam, ponieważ chciałam aby była mało kaloryczna.
Ela dodaje jeszcze do zupy trochę soku z pomarańczy.
Frytki z dyni
Zaproponowała Justyna, Beata i Kasia
Miąższ dyni pokroić w paski jak na frytki. Wymieszać oliwę z ulubionymi przyprawami, użyć np. słodkiej papryki, oregano, ziół prowansalskich i w misce obtoczyć frytki, a następnie wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Na tym etapie nie solić, posolić dopiero po upieczeniu. Piec w temperaturze 220ºC około 20 minut.
Kluseczki z dyni
Propozycja Urszuli
80 dag miąższu dyni (najlepiej Hokkaido) pokroić na małe kawałki, ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180ºC około 20 minut. Upieczoną dynię zblendować. Przygotować 2 szklanki mąki pszennej. Większą część mąki wysypać na stolnicę (pozostałą mąkę dosypywać w trakcie zagniatania jeśli będzie taka potrzeba), dodać zblendowaną dynię, 2 jajka, sól i zagnieść ciasto. Uformować wałek i kroić jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masłem, ale można je podawać na wiele innych sposobów.
Placki z dyni
To propozycja Jagody
Do 1 szklanki startej na tarce dyni dodać około 8 łyżek mąki, 1 szklankę mleka i 1 jajko. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Można podawać z kwaśną śmietaną, ale mnie najlepiej smakują takie bez niczego.
Ciasto z dyni
Zaproponowały Ela i Ania
Dynię zetrzeć na tarce i odsączyć. Powinno być 2 szklanki utartej dyni. 3 jajka ubić z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Do masy dodać 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 16 gr cukru wanilinowego, 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zmiksować. Masę połączyć z utartą dynią. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec w temperaturze 180ºC około 40-50 minut.
Dżem z dyni
Propozycja Beaty
Miąższ z 1 kg dyni pokroić w kostkę i włożyć do garnka, dodać 4 – 5 łyżek wody i gotować do miękkości 20 minut co chwilę mieszając. Ugotowaną dynię zmiksować, dodać sok z 2 dużych pomarańczy i 1 cytryny, saszetkę żelfix oraz 35 dag cukru. Wymieszać i gotować przez 3 minuty.
Smacznego
Dynia w wypróbowanych przeze mnie przepisach okazała się bardzo delikatna w smaku i nie mdła jak wcześniej myślałam. Jeśli chcecie coś dodać, macie inny pomysł na dynię, podzielcie się w komentarzach.
Imiona pań z Facebooka.