Pomysł na dynię miałam tylko jeden – zupa.

Dania z dynią w roli głównej pojawiają się na naszych stołach przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. Kilka dni temu na Facebooku wspomniałam o dyni i “pochwaliłam” się moją zupą dyniową. Oddźwięk był zaskakujący za co bardzo dziękuję. Panie podpowiadały różne pomysły na wykorzystanie tego słonecznego warzywa. Najbardziej zaskoczyły mnie kluski z dyni i dodatek soku pomarańczowego do zupy.

W związku z tym  postanowiłam pomysły na dynię zebrać w jednym miejscu. Poszukałam w internecie, popytałam i spisałam przepisy z dynią w roli głównej. Niektóre już zrealizowałam, co niżej zobaczycie, inne dopiero czekają na wykonanie. Jestem również przekonana, że każda gospodyni ma swoją wersję poniższych dań.

 

Zupa krem z dyni

Od zupy zaczęła się zabawa więc i tu jest numerem jeden, a gotują ją również Ela i Joanna

Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować. W trakcie gotowania dodać imbir, czosnek, kurkumę, sól i ewentualnie kostkę rosołową. Na koniec zmiksować. Większość przepisów w składzie ma również śmietanę, której ja nie dodałam, ponieważ chciałam aby była mało kaloryczna.

Ela dodaje jeszcze do zupy trochę soku z pomarańczy.

Pomysł na dynię

Zupa z dyni

 

Frytki z dyni

Zaproponowała Justyna, Beata i Kasia

Miąższ dyni pokroić w paski jak na frytki. Wymieszać oliwę z ulubionymi przyprawami, użyć np. słodkiej papryki, oregano, ziół prowansalskich i w misce obtoczyć frytki, a następnie wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Na tym etapie nie solić, posolić dopiero po upieczeniu. Piec w temperaturze 220ºC około 20 minut.

Pomysł na dynię

Frytki z dyni

 

Kluseczki z dyni

Propozycja Urszuli

80 dag miąższu dyni (najlepiej Hokkaido) pokroić na małe kawałki, ułożyć na blaszce i piec w temperaturze 180ºC około 20 minut. Upieczoną dynię zblendować. Przygotować 2 szklanki mąki pszennej. Większą część mąki wysypać na stolnicę (pozostałą mąkę dosypywać w trakcie zagniatania jeśli będzie taka potrzeba), dodać zblendowaną dynię, 2 jajka, sól i zagnieść ciasto. Uformować wałek i kroić jak na kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Polać roztopionym masłem, ale można je podawać na wiele innych sposobów.

 

Placki z dyni

To propozycja Jagody

Do 1 szklanki startej na tarce dyni dodać około 8 łyżek mąki, 1 szklankę mleka i 1 jajko. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Można podawać z kwaśną śmietaną, ale mnie najlepiej smakują takie bez niczego.

Pomysł na dynię

Placki z dyni

 

Ciasto z dyni

Zaproponowały Ela i Ania

Dynię zetrzeć na tarce i odsączyć. Powinno być 2 szklanki utartej dyni. 3 jajka ubić z 1 szklanką cukru na puszystą masę. Do masy dodać 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 16 gr cukru wanilinowego, 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zmiksować. Masę połączyć z utartą dynią. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec w temperaturze 180ºC około 40-50 minut.

 

Dżem z dyni

Propozycja Beaty

Miąższ z 1 kg dyni pokroić w kostkę i włożyć do garnka, dodać 4 – 5 łyżek wody i gotować do miękkości 20 minut co chwilę mieszając. Ugotowaną dynię zmiksować, dodać sok z 2 dużych pomarańczy i 1 cytryny, saszetkę żelfix oraz 35 dag cukru. Wymieszać i gotować przez 3 minuty.

Smacznego

Dynia w wypróbowanych przeze mnie przepisach okazała się bardzo delikatna w smaku i nie mdła jak wcześniej myślałam. Jeśli chcecie coś dodać, macie inny pomysł na dynię, podzielcie się w komentarzach.

Imiona pań z Facebooka.

5 1 vote
Article Rating
Podziel się z innymiShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Tags: ,

Related Article

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbarossa
Barbarossa
1 rok temu

Wspaniałe przepisy. Wypróbuję jutro placki.
Uwielbiam potrawy z dyni.:)
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Elżbieta
Elżbieta
1 rok temu

Robiłam zupę, dżemy, placuszki, ale te frytki są super. Muszę je wypróbować.

Urszula
1 rok temu

Ja jeszcze pokrojoną dynię piekę na blasze razem z innymi warzywami: marchewką, papryką, bakłażanem doprawione południowymi przyprawami (kurkuma, kardamon, papryka w proszku, czosnek, kolendra suszona) i skropione olejem. Podaję to z dowolnym mięskiem, zamiast ziemniaków. No i wypróbuję dżemik. Dzięki:)))

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x